فهرست مطالب

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و سوم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید عظیمی فرد، محمدرضا زارع مهرجردی، حسین مهرابی بشرآبادی صفحه 1
    پایداری منابع آب مهم ترین سهم را در وجود و دوام سیستم های کشاورزی دارد و به میزان زیادی وابسته به الگوی کشت محصولات زراعی می باشد. یک برنامه جامع زراعی شامل جنبه های محیطی، اقتصادی و اجتماعی سیستم مزرعه می باشد. در این مقاله، برای تشخیص پایداری منابع آب و مشخص کردن سیستم زراعی بهینه از نسبت سودبه مصرف آب استفاده شده است و شاخص پایداری منابع آب برای شهرستان قوچان بدست آمده است. برای این هدف از روش برنامه ریزی کسری استفاده شده است و در نهایت با برنامه ریزی خطی مقایسه شده است. داده های مورد نیاز در این مطالعه از طریق تکمیل 480 پرسشنامه در سال زراعی 88-1387 استخراج گردید، همچنین از داده های پرسشنامه هزینه تولید در سال زراعی 88-1387 و داده های میانگین برآورد شده توسط جهاد کشاورزی شهرستان نیز استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که با استفاده از برنامه ریزی کسری میزان آب استفاده شده نسبت به برنامه ریزی خطی کمتر می باشد و از طرفی سود منطقه نیزبه میزان 20076466560ریال کاهش خواهد یافت. شاخص پایداری منطقه نیز برابر با 81/281 خواهد بود. بنا براین، باتوجه به این که حرکت به سمت الگوی کشت متناسب با استفاده پایداراز آب باعث کاهش سود بهره برداران می شود، حمایت بیشتردولت از کشاورزان به کارگیرنده این الگوا لزامی است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کسری، پایداری منابع آب، شاخص پایداری، شهرستان قوچان
  • عیسی حکیمی نیا، صاحب علی بلند نظر، سید جلال طباطبایی صفحه 11
    هدف اصلی در کم آبیاری افزایش کارآیی مصرف آب با حذف بخشی از آب آبیاری است که تاثیر معنی داری در افزایش عملکرد ندارد. به منظور بررسی اثر آبیاری محدود در مراحل مختلف رشد بر صفات رویشی، عملکرد، روابط آبی پیاز خوراکی رقم آذرشهر آزمایشی در سال زراعی1388 به اجرا در آمد. آزمایش گلدانی و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و چهار تکرار پیاده گردید. تیمارها شامل آبیاری بر اساس رطوبت ظرفیت مزرعه ای در مراحل مختلف رشد و عبارت بودند ازI1 (1، 1 و 8/0)، I2 (75/0، 1 و 8/0) I3 (75/0، 75/0 و 8/0) I4 (6/0، 1 و 8/0) I5 (6/0، 75/0 و 8/0) I6 (6/0، 6/0 و 8/0) I7 (1، 1 و 6/0) I8 (75/0، 75/0 و 6/0) که اعداد به ترتیب بیانگر رطوبت بر اساس ظرفیت مزرعه ای در مراحل رشد رویشی، تشکیل پیاز و رسیدن می باشند. در مرحله استقرار آبیاری همه تیمار ها به طور کامل انجام گرفت. نتایج نشان داد که صفات رویشی شامل تعداد برگ، ارتفاع بوته، نسبت پیازدهی و همچنین عملکرد و وزن خشک سوخ، به طور معنی داری تحت تاثیر آبیاری محدود قرار گرفتند، به طوری که با افزایش آب آبیاری، تعداد برگ، ارتفاع بوته، عملکرد و وزن خشک پیاز خوراکی افزایش یافت. با افزایش آب آبیاری تبخیر و تعرق و محتوای نسبی آب برگ افزایش یافت. کارایی مصرف آب نیز با افزایش آب آبیاری افزایش یافت ولی اختلاف معنی داری بین آبیاری متوسط و کامل مشاهده نشد. ضریب واکنش عملکرد در تیمار I6 که در سراسر دوره رشد کمترین میزان آب را دریافت کرده بود بیشترین مقدار (32/2) بود. این نتایج نشان می دهد که پیاز خوراکی در مرحله تشکیل سوخ حساسیت بالایی به کمبود آب خاک دارد اما حساسیت کمی در مراحل رشد رویشی و رسیدن دارد.
    کلیدواژگان: آبیاری محدود، پیاز خوراکی، کارآیی مصرف آب، عملکرد و تبخیر و تعرق
  • رئوف سید شریفی، حمید نظرلی صفحه 27
    به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذر با باکتری های محرک رشد PGPR برعملکرد دانه، کارایی مصرف کود و میزان انتقال مجدد ماده خشک آفتابگردان در سطوح مختلف کود نیتروژنه، آزمایشی در سال زراعی 1389 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل کود نیتروژنه در سه سطح (صفر،80 و 160 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) از منبع اوره و باکتری های محرک رشد در چهار سطح (عدم پرایمینگ، پرایمینگ بذر با ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5، آزوسپریلی وم لیپوفروم استرین OF و سودوموناس استرین 186) بودند. نتایج نشان داد که کود نیتروژنه و باکتری های محرک رشد تاثیر معنی داری بر روی همه صفات مورد بررسی داشت. با افزایش سطوح کود نیتروژنه و کاربرد باکتری های محرک رشد عملکرد دانه، ارتفاع بوته، قطر طبق، تعداد دانه در طبق، درصد و عملکرد روغن افزایش یافت. واکنش عملکرد دانه به پرایمینگ بذر با باکتری های محرک رشد و سطوح کود نیتروژنه یکسان نبود. بیشترین عملکرد به مصرف 160 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و پرایمینگ بذر با ازتوباکتر تعلق داشت. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که عملکرد دانه در ترکیب های تیماری 160N× عدم پرایمینگ با باکتری و 80N× پرایمینگ با ازتوباکتر اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند. کارایی مصرف نیترو‍ژن با افزایش کود مصرفی کاهش یافت ولی پرایمینگ بذر با باکتری های محرک رشد سبب افزایش کارایی زراعی مصرف نیتروژن نسبت به عدم پرایمینگ بذر گردید. بیشترین کارایی مصرف نیتروژن (7/41 کیلوگرم در کیلوگرم) به ترکیب تیماری 80N × پرایمینگ با ازتوباکتر و کمترین آن (09/21 کیلوگرم در کیلوگرم) به ترکیب تیماری 160N × عدم پرایمینگ تعلق داشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین سهم فرایند انتقال مجدد در عملکرد دانه (98/32 درصد) در حالت عدم پرایمینگ و عدم مصرف کود نیتروژنه و کمترین آن (77/21 %) در بالاترین سطح از مصرف کود نیتروژنه و پرایمینگ بذر با آزتوباکتر بدست آمد. بنابراین به منظور افزایش عملکرد دانه و کارایی مصرف کود در شرایط اقلیمی اردبیل می توان پیشنهاد نمود که 80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در پرایمینگ بذر با ازتوباکتر به کار برده شود.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، انتقال مجدد ماده خشک، باکتری های محرک رشد، کارایی مصرف نیتروژن
  • مرضیه الله دادی، محمدرضا شکیبا، عادل دباغ محمدی نسب، روحاله امینی صفحه 47
    به منظور بررسی تاثیر کشت مخلوط ردیفی و نواری بر عملکرد دانه سویا و گل آذین همیشه بهار، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و 7 تیمار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی تبریز در سال 1388 اجرا شد. تیمارها شامل کشت خالص (برای هر دو گونه)، کشت مخلوط ردیفی و چهار ترکیب کشت مخلوط نواری به صورت 2-2، 2-4، 4-4 و 4-6 به ترتیب برای همیشه بهار - سویا بودند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس تاثیر الگوی کشت مخلوط بر عملکرد دانه سویا در واحد سطح معنی دار نبود ولی تاثیر آن بر وزن خشک گل آذین و گلبرگ همیشه بهار در واحد سطح معنی دار بود. کشت مخلوط ردیفی و کشت مخلوط نواری 4-6 وزن خشک گل آذین و گلبرگبیشتری را در واحد سطح نسبت به کشت خالص همیشه بهار تولید کردند. کشت مخلوط ردیفی عملکرد خشک گل آذین و گلبرگ بیشتری نسبت به الگوی کشت مخلوط نواری داشت. در این بررسی تیمار های 4-6 و ردیفی بیشترین نسبت برابری زمین و مجموع عملکرد نسبی را به ترتیب معادل 34/1 و 13/1 داشتند که این امر نشانگر سودمندی این دو مخلوط است. مجموع ارزش نسبی بر اساس کشت خالص سویا برای کشت مخلوط ردیفی و کشت مخلوط نواری 2-2، 2-4، 4-4 و 4-6 به ترتیب 47/13، 3/8، 05/6 و 3/ 7 بدست آمد. بر اساس این نتایج کشت های مخلوط نسبت به کشت خالص سویا درآمد ناخالص بیشتری تولید کردند و در مجموع سیستم کشت مخلوط نواری 4-6 به عنوان بهترین روش کشت مخلوط قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: سویا، کشت مخلوط، مجموع ارزش نسبی (RVT)، مجموع عملکرد نسبی (RYT)، نسبت برابری زمین (LER)، همیشه بهار
  • علی علی پور، رضا کشاورز افشار، آرش قلعه گلاب بهبهانی، محمد کریمی نژاد، وحید محمدی صفحه 59
    ارزیابی روند ورود و خروج انرژی در سامانه های کشاورزی یکی از روش های تعیین سطح پایداری در این سامانه ها است. از این رو در تحقیق حاضر میزان انرژی های ورودی و خروجی و شاخص های مربوط به آن در کشت بوم های گندم شهرستان ری واقع در استان تهران در سال زراعی 90-1389 مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق کل انرژی ورودی و خروجی به مزارع گندم این منطقه به ترتیب 6/47377 و124990 مگاژول در هکتار بود. در بین نهاده های مصرفی بیشترین سهم از کل انرژی ورودی به ترتیب مربوط به کود شیمیایی نیتروژن (1/31 درصد)، سوخت دیزل (9/19 درصد) و ماشین آلات (1/12 درصد) بود. نتایج این تحقیق نشان داد که کارایی مصرف انرژی این کشت بوم ها 63/2، انرژی خالص تولید شده 6/77611 مگاژول در هکتار و میزان بهره وری انرژی در آنها 11/0 می باشد. از کل انرژی ورودی به این کشت بوم ها 1/62 درصد انرژی غیر مستقیم و همچنین 2/72 درصد از کل انرژی ورودی به این سامانه ها مربوط به منابع تجدید ناپذیر انرژی بودند. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق هر چند انرژی خالص خروجی از کشت بوم های گندم آبی این منطقه در مقایسه با سایر مناطق کشور از وضعیت قابل قبولی برخوردار است ولی کارایی مصرف انرژی در این مزارع چندان قابل توجه نیست. همچنین، میزان اتکا به منابع تجدید ناپذیر انرژی برای تولید گندم در این منطقه زیاد است و باید در جهت جایگزین نمودن منابع انرژی تجدید پذیر به جای منابع تجدید ناپذیر تلاش شود.
    کلیدواژگان: انرژی خالص، بهره وری انرژی، کارایی انرژی، کشاورزی پایدار
  • سهیلا پورحیدرغفاربی، سیروس حسن نژاد صفحه 71
    به منظور شناسایی علف های هرز مزارع یونجه شهرستان شبستر در استان آذربایجان شرقی از 56 مزرعه در سال های 1390-1389 نمونه برداری به عمل آمد. در مجموع در سطح مزارع یونجه شهرستان شبستر، 130 گونه علف هرز از 28 خانواده مختلف گیاهی شناسایی گردید. 86 درصد علف های هرز را دولپه ای ها و 14 درصد آن را تک لپه ای ها تشکیل می دهند. علف های هرز دم روباهی کشیده (Alopecurus myosuroides Hudson)، پیچک صحرائی (Convolvulus arvensis L.)، بارهنگ سرنیزه ای (Plantago lanceolata L.) و جاروعلفی بامی (Bromus tectorum L.) در بین 130 گونه به ترتیب با شاخص غالبیت 38/96، 69/94، 95/89 و 89 از علف های هرز غالب مزارع یونجه شهرستان شبستر می باشند. در بین مناطق مورد بررسی، قره آغاج و دیزج خلیل به ترتیب با 74 و 17 گونه علف هرز بیشترین و کمترین غنای گونه ای را داشتند. میانگین تراکم علف های هرز به ازای تک بوته در این دو منطقه به ترتیب برابر 58/12 و 43/30 بوته در مترمربع بود. تجزیه خوشه ایداده ها با توجه به شاخص شانون– وینر نشان داد که مناطق مختلف شهرستان شبستر در سه گروه مختلف طبقه بندی می شوند. قره آغاج و غلمانسرای با دارا بودن بالاترین میزان شاخص شانون– وینر در گروه اول، علی اکبرلو، تیل و ایوند در گروه دوم و دیزج خلیل و امند با کمترین میزان شاخص شانون– وینر در گروه سوم جای گرفتند. نتایج نشان داد که در منطقه ای با غنای گونه ای پایین ولی تراکم بالا به دلیل استفاده از برخی روش های مدیریتی خاص، برخی علف های هرز غالب می شوند. بدین منظور کشاورزان منطقه می بایستی در روش های مدیریتی علف های هرز تغییراتی ایجاد کنند.
  • مژگان ملکی نارگ موسی، حمیدرضا بلوچی، هوشنگ فرجی، علیرضا یدوی صفحه 89
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد کودهای شیمیایی (نیتروژنه و فسفره) و زیستی نیتروکسین (حاوی آزوسپریلیوم، ازتوباکتر و باکتری حل کننده ی فسفات از جنس سودوموناس) و فسفات بارور 2 (حاوی 2سویه باکتری 5 p و باکتری 13p) بر عملکرد دانه و صفات کیفی ذرت شیرین، آزمایشی در سال 90-1389 در مزرعه ی تحقیقاتی مرکز آموزش گچساران، به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. کرت های اصلی آزمایش به صورت فاکتوریل از دو فاکتور کود شیمیایی نیتروژنه با سه سطح 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره و کود زیستی نیتروکسین در دو سطح تلقیح (یک لیتر در هکتار) و عدم تلقیح بود و کرت های فرعی شامل چهار ترکیب فسفره به ترتیب 75 و 150 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل، 75 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل به همراه 100 گرم در هکتار فسفات بارور 2 و کاربرد 100 گرم در هکتار فسفات بارور2 بدون کاربرد کود شیمیایی سوپرفسفات تریپل بود. نتایج نشان داد که با در نظر گرفتن همه ی سطوح کودی نیتروژنه و فسفره، بیشترین مقدار کلروفیل a در تیمار 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن شیمیایی و 75 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل با کاربرد کودهای زیستی نیتروکسین و فسفات بارور2 و بیشترین مقدار کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنوئید و پروتئین برگ و بذر در تیمار 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 75 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل در هکتار با کاربرد کود زیستی نیتروکسین و فسفات بارور2 مشاهده شد. بیشترین مقادیر فسفر و پتاسیم موجود در برگ و دانه نیز به سطح کودی 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به همراه کود زیستی نیتروکسین و فسفات بارور2 تعلق داشت.
    کلیدواژگان: باکتری های حل کننده ی فسفات، پروتئین، رنگدانه های فتوسنتزی، نیتروکسین
  • یوسف نصیری، سعید زهتاب سلماسی، صفر نصر الله زاده، کاظم قاسمی گلعذانی، نصرت الله نجفی، عبدالله جوانمرد صفحه 105
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی سولفات آهن و روی بر عملکرد و غلظت برخی از عناصر غذایی بابونه آلمانی، یک آزمایش دوساله در سال های 1387 و 1388 در مزرعه تحقیقات کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. آزمایش ها به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار پیاده گردید. تیمارها شامل محلول پاشی سولفات آهن و سولفات روی بطور جداگانه و توام باهم در مرحله های ساقه روی، گل دهی و هر دو مرحله با تیمار عدم محلول پاشی (شاهد) بودند. نتایج تحقیق نشان داد که اثر محلول پاشی بر عملکرد گل و غلظت فسفر، منیزیم، کلسیم، مس، روی و آهن در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. بیشترین عملکرد گل (2125 کیلوگرم در هکتار) در تیمار محلول پاشی با سولفات آهن و روی در هر دو مرحله حاصل شد که افزایش 3/57 درصدی را نسبت به شاهد داشت. عملکرد گل در سال اول 5/12 درصد بیش از سال دوم بود. تیمارهای محلول پاشی با سولفات روی در هر دو مرحله ساقه روی و گلدهی، محلول پاشی با سولفات آهن در مرحله ساقه روی و محلول پاشی با سولفات روی در مرحله گلدهی بترتیب حداکثر غلظت فسفر، منیزیم و کلسیم بخش هوایی بابونه را داشتند. بیشترین غلظت آهن، روی و مس به ترتیب در تیمارهای محلول پاشی با سولفات آهن در هر دو مرحله، محلول پاشی با سولفات روی در مرحله ساقه روی و محلول پاشی با سولفات آهن در مرحله گلدهی به دست آمد که بترتیب افزایش های 1/80، 4/52 و 1/32 درصدی را نسبت به شاهد داشتند. بنابراین از این آزمایش چنیین استنتاج می شود که محلول پاشی بابونه با سولفات های آهن و روی می تواند منجر به بهبود عملکرد گل، افزایش غلظت برخی از عناصر غذایی و رفع کمبود آنها در گیاه گردد.
    کلیدواژگان: بابونه، سولفات آهن و روی، عملکرد، غلظت عناصر غذایی
  • آرش همتی، حسین علی علی خانی، احمدعلی پوربابایی، غلام باقری مرندی صفحه 117
    تغییر جمعیت میکروارگانیسم ها در ورمی کمپوست در جهت بهبود کیفیت آن یکی از موضوعات مطالعات جدید در زمینه تولید کودهای زیستی می باشد. تحقیق حاضر نیز با هدف امکان تغییر در مقادیر نیتروژن و فسفر در ورمی کمپوست و تعیین برخی از ویژگی های کیفی ورمی کمپوست انجام گرفته است. به منظور انجام این هدف پس از تولید ورمی کمپوست، زادمایه هایی از باکتری های جنس سودوموناس و ازتوباکتر تهیه شد و بعد از تلقیح باکتری ها به بستر ورمی کمپوست به مدت 60 روز در دمای 28 درجه سلسیوس نگهداری و در روزهای 0، 20، 40 و 60 فاکتورهای بیولوژیکی و شیمیایی ورمی کمپوست اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش طول زمان انکوباسیون جمعیت باکتری ها، مقادیر نیتروژن، فسفر قابل جذب، اسید هیومیک و خاکستر افزایش و مقدار کربن آلی، EC و pH کاهش یافت. طی انکوباسیون تیمارهای ازتوباکتر و سودوموناس به ترتیب افزایش حدود 80 و 20 درصدی نیتروژن و 25 و 40درصدی فسفر قابل جذب را داشتند. طبق نتایج به دست آمده از این تحقیق انکوباسیون به مدت 45 الی 60 روز می تواند نتایج بسیار مثبتی بر روی خصوصیات شیمیایی و بیولوژیکی ورمی کمپوست داشته باشد ولی سودمندی ناشی از انکوباسیون در مدت کمتر از 40 روز و بیشتر از 60 روز قابل ملاحظه نیست. باکتری های مورد استفاده در این تحقیق دارای تاثیرات مفید و متفاوتی بودند و بسته به نیاز می توان از این باکتری ها برای غنی سازی ورمی کمپوست بهره گرفت.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، ازتوباکتر کروکوکوم، سودوموناس فلورسنس، ورمی کمپوست
  • سیده شادی حسینی، قادر دشتی، جواد حسین زاد، محمد قهرمان زاده صفحه 129
    با توجه به اهمیت تولید چغندرقند در کشور، هدف اصلی این مقاله تحلیل روابط بین نهاده ها و صرفه های اقتصادی در تولید چغندرقند با استفاده از رهیافت دوگانه هزینه می باشد. بدین منظور پس از برآورد توابع هزینه انعطاف پذیر، از تابع هزینه ترانسلوگ برای برآورد ضرایب تابع، بازده نسبت به مقیاس و کشش های جانشینی استفاده شده است. این تابع به همراه معادلات سهم هزینه به روش رگرسیون های به ظاهر نا مرتبط تکراری برای دوره زمانی 88-1368 برآورد شد. کشش های جزئی متقاطع آلن برای هر جفت از نهاده ها نشان داد که کود شیمیایی نهاده ای جانشین برای نیروی کار و ماشین آلات بوده ولی مکمل نهاده زمین است. همچنین نتایج حاکی از وجود رابطه مکملی بین زمین و نیروی کار است. محاسبه کشش قیمتی تقاضا نشان داد که نیروی کار نهاده ای باکشش و زمین بی کشش ترین نهاده در فرآیند تولید چغندرقند بوده است. افزون بر این نتایج حاکی از آن است که تولید چغندرقند در ایران دارای بازده صعودی نسبت به مقیاس است. بر همین اساس افزایش متناسب مصرف نهاده ها، در راستای اقتصادی تر کردن فرآیند تولید توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تابع هزینه، کشش جانشینی، بازده نسبت به مقیاس، روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط، چغندرقند
  • افشین کرمی، علی سپهری صفحه 143
    به منظور بررسی اثر کاربرد کودهای زیستی نیتروکسین و بیوفسفات بر کارایی مصرف عناصر و شاخص برداشت گاوزبان تحت تنش کم آبی آزمایشی در بهار 1390 در کرمانشاه و به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. تنش کم آبی به عنوان عامل اصلی در چهار سطح کم آبی در مرحله رویشی، کم آبی در مرحله زایشی، کم آبی رویشی + زایشی و بدون کم آبی (شاهد) و تیمارهای کودی به عنوان عامل فرعی شامل سه سطح مصرف 100 درصد کود شیمیایی مورد نیاز مزرعه، مصرف50 درصد کودهای شیمیایی + کودهای زیستی (نیتروکسین و بیوفسفات) و مصرف 25 درصد کودهای شیمیایی + کودهای زیستی بود. نتایج حاصل مشخص نمود که تنش کم آبی و تیمارهای کودی تاثیر قابل ملاحظه ای روی عملکرد بیولوژیک، عملکرد اقتصادی، شاخص برداشت، تلاش بازآوری و کارایی مصرف نیتروژن و فسفر داشتند و تنش کم آبی موجب کاهش شاخص های مذکور گردید، به طوری که کم آبی بیدر مرحله زایشی1/45 درصد و در تنش رویشی 4/23 درصد شاخص برداشت سرشاخه گلدار را کاهش داد. در تیمارهای کودی نیز مصرف 50 درصد کودهای شیمیایی + زیستی عملکرد بالاتری در سطوح مختلف تنش کم آبی بخصوص تنش رویشی داشت و بیشترین سرشاخه گلدار (3/534 گرم در متر مربع) و دانه (9/19 گرم در متر مربع) در تیمار مذکور و در شرایط بدون تنش حاصل شد. مصرف 50 درصد کودهای شیمیایی + زیستی در مقایسه با مصرف 100 درصد کودهای شیمیایی از کارایی مصرف نیتروژن و فسفر بالاتری در شرایط تنش کم آبی و بدون تنش برخوردار بود.
    کلیدواژگان: تلاش بازآوری، تنش کمبود آب، شاخص برداشت، کارایی مصرف نیتروژن و فسفر، کودهای زیستی
  • کیوان کریمی، صاحب علی بلند نظر، سعید آشوری صفحه 157
    باکتری های حل کننده فسفر به همراه باکتری های تثبیت کننده نیتروژن و همچنین قارچ های میکوریز آربوسکولار که در قالب کود های زیستی عرضه می گردند نقش مهمی در تامین نیاز غذایی گیاهان دارند. به منظور بررسی اثر کود های زیستی بارور2(B)، نیتروکارا (N) و قارچ های میکوریز آربوسکولار و ترکیب آنها بر عملکرد، صفات رویشی و کیفی لوبیا سبز ژنوتیپ Sunray، آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با شش تیمار شامل قارچ های میکوریز آربوسکولار، کود زیستی نیتروکارا و کود زیستی بارور2 به صورت تکی و تلفیقی با سه تکرار درمزرعه تحقیقاتی خلعت پوشان دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا گردید. نتایج مورد بررسی نشان داد که صفات عملکرد در واحد سطح، طول ساقه، تعداد ساقه جانبی، تعداد برگ، وزن خشک، درصد ماده خشک، طول غلاف، قطر غلاف، تعداد دانه در غلاف، شاخص کلروفیل، کلروفیل b، کلروفیل کل، ویتامین ث و TSS تفاوت معنی داری داشتند. در بین تیمارهای مورد بررسی تیمارهایی که به همراه کود زیستی نیتروکارا به کار رفته بودند دارای بیشترین عملکرد در واحد سطح (67/29006 کیلوگرم در هکتار)، تعداد شاخه جانبی، در صد ماده خشک، تعداد برگ، وزن خشک، TSS و طول غلاف بود. نتایج نیز نشان می دهد که کاربرد ترکیبی کودهای زیستی و قارچ های میکوریز آربوسکولار تاثیر بیشتری نسبت به کاربرد منفرد آنها دارد.
    کلیدواژگان: لوبیا سبز، کود زیستی، عملکرد، قارچ میکوریز آربوسکولار، صفات رشد و کیفیت
|
  • S. Azimifard, Mr Zare Mehrjardi, H. Mehrabi Basharabadi Page 1
    Water resources sustainability has the main contribution to the existence and durability of the farming systems and strongly depends on the cropping pattern practices. A comprehensive cropping pattern planning takes in to account the high level of interrelation of the environmental, economic and social aspects of farming systems. In order to assess the sustainability of water resources and determine an optimal pattern of cropping in a rural farming system, this paper introduces one ratio of “net return/water consumption” and attempts to optimize it as the sustainability indicator. To this purpose, a fractional programming procedure is considered as the main approach of the study. The results show that the amount of water used is less than the linear programming by using a fractional programming, on the other hand, the region benefit will be reduced. Regional sustainability index is equal to 281.81. So, due to the movement toward cropping pattern to suit sustainable use of water reduces profits, governmental support of farmers using this model is necessary.
    Keywords: Fractional Programming, sustainability index, Sustainability of Water Resources, Quchan County
  • E. Hakiminia, S. Bolandnazar, Sj Tabatabaei Page 11
    The main subject of deficit irrigation is to increase the water use efficiency of plants by omitting a partial amount of irrigation water with no significant influence on crop yield. An experiment was contacted to evaluate the effects of deficit irrigation during different growth stages, on vegetative characteristics; yield and water relations of onion cv. Azarshahr, based on randomized complete block design with 8 treatments and 4 replicates. Treatments were consist of: I (1, 1, and 0.8), I2 (0.75, 1 and 0.8) I3 (0.75, 0.75 and 0.8) I4 (0.6, 1 and 0.8) I5 (0.6, 0.75 and 0.8) I6 (0.6, 0.6 and 0.8) I7 (1, 1, and 0.6) I8 (0.75, 0.75 and 0.6), numbers indicate the soil water content based on field capacity at vegetative growth, bulb formation and bulb maturity stages in onion plants, respectively. At the establishment stage, plants have been received the full irrigation. The results showed that vegetative traits including leaf number, plant height, bulbing ratio, bulb dry weight and bulb yield were significantly affected by the deficit irrigation, so by increasing the irrigation water supply, the number of leaves, plant height, yield and dry weight were increased. By increasing of irrigation water supply ET and RWC were increased as well as. Water use efficiency was improved by increasing the irrigation water supply but, there was no significant difference between the full and medium irrigation treatments. Yield response factor (Ky) of I8 treatment which had received the least amount of water was the highest (2.32). These results suggest that the bulb formation stage in onion crop is very sensitive to water stress whereas; during the vegetative growth and maturity stage the sensitivity is reasonably low.
    Keywords: Deficit Irrigation, Onion, WUE, Yield, ET
  • R. Seyed Sharifi, H. Nazarly Page 27
    In order to evaluate the effects of seed priming with Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) on grain yield, fertilizer use efficiency and dry matter remobilization of sunflower with various levels of nitrogen fertilizer, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in field experimental University of Mohaghegh Ardabili in 2010. Factors were: nitrogen fertilizer in three levels (0, 80 and 160 kg N ha-1) as urea and seed priming with Plant Growth Promoting Rhizobacteria in four levels containing (without priming as control, seed priming with Azotobacter chroococcum strain 5, Azospirillum lipoferum strain OF, Psedomunasstrain 186). Results indicated that nitrogen levels and seed priming with Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) had significant effects on all of characteristics studied. Grain yield, plant height, head diameter, seed number per head, yield and oil percentage increased with increasing of nitrogen fertilizer and seed priming with PGPR. Response of grain yield wasnt the same for various levels of nitrogen fertilizer and seed priming with PGPR. The highest grain yield belonged to application of 160 kg N ha-1 and seed priming with Azotobacter. Means comparison showed that treatment compounds N160 × without priming with PGPR and N80 × seed priming with PGPR Azotobacter had similar grain yields. Nitrogen use efficiency decreased with increasing of nitrogen application. But, seed priming with plant growth promoting rhizobacteria produced nitrogen use efficiency more than no priming. Maximum nitrogen use efficiency (41.7 kg/kg) was recorded at treatment compound of N80 × priming with Azotobacter and minimum of it (21.09 kg/kg) was recorded at N160 × without priming with PGPR. Means comparison showed that maximum of dry matter remobilization in grain yield (32.98 %) was obtained in no application of nitrogen× without seed priming with PGPR and minimum of it (21.77 %) was recorded at the highest level of nitrogen application× seed priming with Azotobacter. Thus, it can be suggested that in order to increasing of grain yield and nitrogen use efficiency be applied 80 kg N/ha in seed priming with Azotobacter in climatic conditions of Ardabil.
    Keywords: Dry matter remobilization, Nitrogen use efficiency, PGPR, Sunflower
  • M. Allahdadi*, Shakiba, A. Dabbagh Mohammadi Nasab, R. Amini Page 47
    In order to evaluate the effect of row and strip intercropping on grain yield of soybean and inflorescences yield of calendula, a field experiment was conducted on the basis of RCBD with three replications and seven treatments in research farm of Faculty of Agriculture, University of Tabriz in 2009. The treatments were included pure stands for both species, row intercropping and four levels strip intercropping 2:2, 4:2, 4:4 and 6:4 for soybean and calendula number of rows per strip, respectively. The effect of planting pattern on grain yield of soybean was not significant. The effect of planting pattern on inflorescence dry weight and dry petal weight of calendula was significant. Row and strip intercropping 6:4 produced greater dry inflorescence weight and dry petal weight than calendula monoculture. The dry inflorescence weight and dry petal weight of row intercropping was greater than that of strip intercropping. weight advantage in terms of total land equivalent ratio (LER) and relative yield total (RYT) was greatest for 6:4 and 1:1 intercrops equal 1.34 and 1.13, respectively. The relative value total (RVT) for row intercropping and strip intercropping of 2:2, 4:2, 4:4 and 6:4 were 13.47, 8.3, 6.05 and 7.3 respectively. The results indicated that all intercropping systems produced greater gross income than soybean monoculture. Also, strip intercropping 6:4 is advisable as the best method of cultivation.
    Keywords: Calendula, Intercropping, Land equivalent ratio, Relative value total, Relative yield total, Soybean
  • A. Alipour, R. Keshavarz Afshar, M. Karimi Nejad, A. Ghalegolab Behbahani, V. Mohammadi Page 59
    Evaluation of energy flow in agro ecosystems is considered to be a valuable technique for evaluation the sustainability level of these ecosystems. Hence, a study was conducted in 2009-10 growing season to evaluate energy input, output and energy balance indices of irrigated wheat production in Shahre -e- Rey, Iran. The total energy input and output for wheat production was found to be 47377.6 and 124990 MJ ha-1, respectively. The largest share of energy inputs was related to chemical nitrogen fertilizer followed by diesel fuel and machinery which were responsible for 31.1, 19.9 and 12.15% of the total energy input, respectively. Net energy, energy use efficiency and energy productivity of the wheat farms were calculated as 77611.6 MJ ha, 2.63 and 0.11 kg MJ-1, respectively. The contribution of indirect energy was 62.1% and share of nonrenewable energy was 72.2% of the total energy input. Although the net energy produced in the wheat farms of the targeted area was considerably higher than those reported for the other areas of the country, but energy were not consumed quite efficient. Furthermore, the share of non renewable energy for wheat production was relatively high and efforts should be made to substitute renewable sources for some part of the non renewable sources.
    Keywords: Net energy, Energy productivity, Energy efficiency, Sustainable agriculture
  • S. Porheidar Ghafarbi, S. Hassannejad Page 71
    In order to weed flora survey in the fields of alfalfa 56 fields of alfalfa for two years (201 2011) were investigated at the Shabestar County in East Azerbaijan province.. A total of 130 weed species from 28 families were observed within these fields. 68% and 14% of weed species were dicotyledon and monocotyledon, respectively. Dominant weeds in alfalfa fields of Shabestar county were mouse foxtail (Alopecurus myosuroides Hudson), field bindweed (Convolvulus arvensis L.), buckhorn plantain (Plantago lanceolata L.), and downy brome (Bromus tectorum L.) between 130 species with dominance index of 96.38, 94.69, and 89.95, respectively.. Between investigated districts, Garaaghaj and Dizajkhalil with 74 and 17 weed species had highest and lowest richness, respectively. Mean density of weeds in these districts were 12.58 and 30.43 plant m-2. Claster analysis of data with Shanon-Wiener index classified different districts of Shabestar County in three groups. Garaaghaj and Gholmansaray with highest Shanon-Wiener index were located in group one, Aliakbarlo, Till, and Ivand were located in group two, and Dizajkhalil and Ammand with lowest Shanon-Wiener index were located in group three. These results showed that some weeds could be dominant in areas by low richness but high density because of some specific weed management methods.. Therefore, farmers should be changeweed management methods in this regions.
    Keywords: Alfalfa fields, Density, Dominance Index, Species Richness, Weed flora
  • M. Maleki Nargm., Hamidreza Balouchi, H. Farajee, A. Yadavi Page 89
    In order to evaluation of chemical fertilizers (nitrogen and phosphorus) and Nitroxin biofertilizer (containing Azospirillum, Azotobacter and phosphate solubilizing bacteria from Pseudomonas genus) and Phosphate Barvar2 (containing 2 strains of bacteria, p5 and bacteria p13) application on grain yield and some qualitative traits of sweet corn, an experiment was conducted as factorial split base on randomized complete block design with three replications at research farm of Gachsaran Agricultural Education Center in 2010-11. The main factor was included two factor of chemical fertilizers nitrogen (3, 50, 100 and 150 kg/ha) and Nitroxin biofertilizer (with one lit/ha application and without application of Nitroxin biofertilizer) and second factor was included four phosphorus compound (75, 150 kg/ha triple super phosphate, 75 kg/ha triple super phosphate with 100 g/ha phosphate Barvar2 and 100 g/ha phosphate Barvar2 without chemical fertilizer. Results showed the most of chlorophyll a in 100 kg/ha nitrogen chemical fertilizer and 75 kg/ha phosphorus chemical fertilizer with application Nitroxin and phosphate barvar2 biofertilizers treatment and the most of chlorophyll b and total chlorophyll contents, carotenoids and protein content in leaf and grain in the treatment of 150 kg/ha nitrogen and 75 kg/ha phosphorus chemical fertilizer with phosphate Barvar2 and Nitroxin biofertilizer application. The most of grain and leaf phosphorus and potassium contents was obtained with application of 150 kg/ha nitrogen and 100 g/ha of phosphate Barvar2 and Nitroxin biofertilizer.
    Keywords: Protein, Nitroxin, Phosphate solubilizing bacteria, Photosynthetic pigments
  • Y. Nasiri, S. Zehtab Salmasi, S. Nasrullah Zadeh, K. Ghassemi Gholezani, N. Najafi, A. Javanmard Page 105
    In order to study the foliar application of ferrous sulfate and zinc sulfate on yield and nutrient concentration of German chamomile, a two-year experiment was carried out based on randomized complete block design with four replications at the Research Farm of Faculty of Agriculture of the University of Tabriz in 2008 and 2009. Treatments were foliar application of Iron sulfate and Zinc sulfate separately and combined together at stem elongation, flowering, and both stages with a control. Results of ANOVA showed the significant effect on flower yield and concentration of phosphorus, magnesium, calcium, copper, zinc and iron. The highest flower yield (2125 kg/ha) was obtained from foliar application of ferrous sulfate and zinc sulfate at both two stages, that it was higher (57.3 percent) than control. The flower yield in the first year was 12.5 percent more than the second year. Foliar treatments with zinc sulfate at both stages of stem elongation and flowering, ferrous sulfate at stem elongation and zinc sulfate at flowering stage have the most concentration of phosphorus, magnesium, calcium respectively. The maximum concentration of iron, zinc and copper, respectively obtained from sprayed treatments with ferrous sulfate at both stages, zinc sulfate at stem elongation and ferrous sulfate at flowering stage that increased 80.1, 5. and 32.1 percent compared to the control. Thus, from this study concluded that foliar application of chamomile with ferrous sulfate and zinc sulfate can lead to flower yield improvement, increase of concentrations of nutrients and remove of their deficiency in the plant.
    Keywords: Chamomile, Ferrous sulfate, Nutrients concentration, Yield, Zinc sulfate
  • A. Hemati, Ha Alikhani, Aa Pourbabaee, G. Bagheri Marandi Page 117
    Changes in populations of microorganisms in the vermicompost in order to improving its quality has been the novel study topics in the field of organic fertilizer production. Present study was performed with aimed to possibility of changing in the content of nitrogen and phosphorus in the vermicompost and to determine some quality characteristics in vermicompost. In order to accomplish this goal, after the production of vermicompost, inoculums from Pseudomonas and Azotobacter bacteria genera were prepared, then bacteria inoculated to vermicompost beds, for 60 days at a temperature of 28 ° C storage, and biological and chemical factors were measured on days 0, 20, 40 and 60 in vermicompost. Results showed that with increasing incubation time, the population of bacteria, nitrogen, available phosphorus, ash and humic acid increased, and the amount of organic carbon, EC and pH decreased. During incubation, Azotobacter and Pseudomonas treatments increased N content about 80 and 20 percent and P content about 25 and 40 percent,respectively. According to results of this study, 45 to 60 day incubation period could have very good results on the chemical and biological properties in vermicompost, but this effect is not significant in less than 40 days and more than 60 days. Bacteria which used in the present study had beneficial and different effects and depending the requirement could be used for vermicompost enrichment.
    Keywords: Azotobacter chroococcum, humic acid, Pseudomonas fluorescens, Vermicompost
  • Sh Hosseini, G. Dashti, J. Hosseinzad, M. Ghahremanzadeh Page 129
    Regards to the importance of sugar beet production in the country, the main objective of this thesis is analyzes the relationships between inputs and economies of scale in Iran’s sugar beet production by using a dual approach. Therefore, after estimating flexible cost functions, Translog cost function is used for estimating coefficients, returns to scale and elasticity of substitution. This function was estimated with cost share equations by seemingly unrelated regressions method for the period of 1368-88. Allen partial elasticity for each pair of inputs shows that fertilizer is substitute by labor and machinery but it’s complement by the land. The results also suggest the existence relationship between land and labor is complementary. Price elasticity of demand showed that the labor is elastic input in sugar beet production process. Moreover, these results revealed that scale economies exists in the sugar beet production in Iran. Accordingly proportionate increase in input using in order to more economical production process is recommended.
    Keywords: Cost function, Elasticity of substitution, Returns to scale, Seemingly unrelated regression, Sugar beet
  • A. Karami, A. Sepehri Page 143
    In order to study the effects of application of Nitroxin and Biophosphate on the nutrient use efficiency and harvest index of (Borago officinalis L.) under water deficit stress, a split plot field experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted in Kermanshah, Iran, in 2011. Water deficit stress was the main factor with four levels, in vegetative stage, reproductive stage, vegetative + reproductive stages and without water deficit (control), which was applied by interrupting irrigation in the specific stages. Fertilizers consisted of three levels, 100% chemical fertilizer, 50% of chemical fertilizer + biofertilizers (Nitroxin and Biophosphate), 25% chemical fertilizer + biofertilizers as sub factor. Results indicated that treatments had significant effects on Biological yield, economic yield, reproductive effort and use efficiency of Nitrogen and Phosphate. Water deficit stress decreased the mentioned criteria. It reduced 45.1% harvest index of florescence in reproductive stage and 23.4% in vegetative stage. In the fertilizer treatments the highest amount of yield in difference levels of water deficit were achieved in 50% of chemical fertilizer + biofertilizers and the highest florescence yield 534.3 g/m2) and grain yield (19.9 g/m2) were obtained in mentioned treatment in non-stress situation. The 50% chemical fertilizer + biofertilizers Treatment had higher use efficiency of nitrogen and phosphate in the water deficit stress and control in comparison with 100 % chemical fertilizers.
    Keywords: Water deficit stress, Reproductive effort, Harvest index, Use efficiency of Nitrogen, Phosphate, Biofertilizers
  • K. Karimi, S. Bolandnazar, S. Ashoori Page 157
    Phosphate solubilizing bacteria with nitrogen-fixing bacteria and also arbuscular mycorrhizal fungi which are provided in the form of bio-fertilizers have an important role in the nutrient supply of plants. In order to evaluate the effect of bio-fertilizer, barvar 2 (B), Nitrokara (N) and arbuscular mycorrhizal fungi and their combination on yield, growth characteristics and quality of green bean cv. Sunray a field experiment was carried out in a randomized complete block design with 6 treatments and three replications in 2012. The results showed that the bean pod yield, stem length, number of lateral shoots, number of leaves, dry weight and dry matter content, pod length, pod diameter, number of seeds per pod, chlorophyll index, chlorophyll b, total chlorophyll, vitamin C and TSS were significantly different. Among treatments plants inoculated with bio fertilizers Nitrokara produced the highest pod yield (29006.67 kg/h), number of lateral branches, dry matter content, leaf number, dry weight, TSS and pod length. The results also showed that using of arbuscular mycorrhiza fungi in combination with bio-fertilizer is more effective than individual application of them.
    Keywords: Arbuscular mycorrhizal fungi, Bio, fertilizers, Green beans, Quality growth